Зареєструватися

Відновити пароль

Обліковий запис користувача

Написати відгук

Лише один файл.
Обмеження: 2 МБ.
Дозволені типи: png, gif, jpg, jpeg.
Розмір не менше 100x100 пікселів.
Коротко опишіть внесені зміни.

Залишити повідомлення

Замовити демо

продаж зерна за кордон бухоблік

Не секрет, що увесь бізнес з продажу зерна базується на його експорті за кордон та отриманню виручки у “твердій” валюті. Ведення бухобліку експорту зерна тривалий час базувалися на встановлених правилах, контрактах, нормативних актах та законах, які в цілому полягали у концепції ведення зовнішньоекономічної діяльності і відносинах між суб’єктами ринку в розрізі Продавець-Покупець.
Вплив держави на ці відносини був мінімальний і закінчувався на створенні загальнодержавних нормативних актів, що встановлювали вимоги до якості зерна, порядку його зберігання та відвантаження, відповідно і бухгалтерський облік продажу зерна за кордон базувався на правилах бухгалтерського обліку для експортних операцій.

Що змінилося на сьогодня в бухгалтерському обліку експорту зерна

З 01 листопада 2023 року Кабінетом Міністрів при узгодженні з МінАПК введено новий порядок експорту агропродукції в умовах воєнного стану. Він передбачає формування списку верифікованих компаній (Суб’єктів), що будуть допущені до експорту зерна та агропродукції. Постанова, що вводить новий порядок експорту зерна передбачає термін його дії на 2 місяці в якості експерименту, проте усі знають, що немає нічого більш сталого чим тимчасове, тому потрібно враховувати усі моменти які можуть виникнути в подальшому вже на постійній основі.

До переліку агропродукції які регулюється новим порядком експорту входять такі види культур:

  • кукурудза
  • ріпак
  • соняшник
  • пшениця

Крім того до переліку відносяться продукти переробки зернових та олійних культур.

Критерії яким повинен відповідати верифікований експортер зерна

На сьогодні встановлено 4 критерії, що дозволяють потрапити в реєстр верифікованих експортерів зерна:

  1. Бути платником ПДВ на момент подачі заявки на експорт та станом на 23 лютого 2022 року.
  2. Не мати податкового боргу з повернення валютної виручки.
  3. Щодо підприємця не складався  акт ДПС про відсутність за місцем юридичної реєстрації при перевірці дотримання валютного законодавства.
  4. Підприємець має документальне підтвердження від банку, з яким працює, що з 23 лютого 2022 року по 27 жовтня 2023 року він провів хоча б одну успішну експортну операцію, по якій було повернення валютної виручки.

Згідно цього переліку зрозуміло, що на ринку суб’єктів будуть переважно грати вже існуючі експортери з позитивним досвідом проведення експортних операцій, які не перший рік займаються експортними операціями по зерну. Для нових “гравців” щоб потрапити в цей реєстр потрібно спочатку отримати ліцензію, що може “відсіяти” середніх та дрібних зернотрейдерів.

Які труднощі у веденні документації з продажу зерна на експорт можуть виникнути з введенням нових правил експорту зерна

Принципових змін у документообігу теоретично відбутися не повинно. Проте, нові правила збільшують кількість операцій контролю, затверджень, узгоджень, оформлення митних документів і т.д., що неодмінно створює додаткове навантаження на відділи бухгалтерії, логістику, менеджерів та інші ланки що зайняті в процесі оформлення зерна на експорт.

Відповідно автоматизація бухобліку продажу зерна на експорт в умовах нових правил стає більш актуальною, ніж було раніше.

Як програми GES допомагають у веденні бухобліку продажу зерна за кордон

Програмні рішення GES в цілому оптимізують усю діяльність зернотрейдерів від роботи з контрагентами до оформлення документів на експорт зернових та інших видів культур.

Рішення модульні і “гнучкі” тому можуть швидко бути адаптовані нашими спеціалістами під сучасні реалії, як-то зміна правил експорту, введення нових нормативних актів та законів в області експорту зерна тощо. Усі норми та правила закладаються в програму таким чином, що спеціалісту бухгалтеру-зерновику, зернотрейдеру, чи керівнику елеватора не потрібно знати усі нюанси законів, а працювати лише з документами які автоматично формуються згідно нових правил.

Відповідно програмні рішення GrainElevatorSoft можуть використовуватися там, де інші потребують тривалого доопрацювання або взагалі заміни, щоб відповідати новим правилам. А в умовах динамічного змінюваного середовища, тривалість цих змін може бути більше чи затвердження нових правил. Саме здатність до швидкого адаптування програмних рішень GES під актуальне законодавство робить їх одними із найбільш ефективних в галузі бухобліку експорту зерна та іншої агропродукції.

З питань замовлення та консультацій звертайтесь до наших менеджерів, які проведуть вам демопоказ та нададуть докладну інформацію про можливості програмних рішень для ведення бухгалтерії експорту зерна на вашому елеваторі, зернопереробному підприємстві чи агрохолдингу.