Зареєструватися

Відновити пароль

Обліковий запис користувача

Написати відгук

Лише один файл.
Обмеження: 2 МБ.
Дозволені типи: png, gif, jpg, jpeg.
Розмір не менше 100x100 пікселів.
Коротко опишіть внесені зміни.

Залишити повідомлення

Замовити демо

Терміни зберігання різних видів зерна на елеваторі

Терміни зберігання зерна на елеваторі залежать від організаційних та технологічних факторів, щодо умов зберігання. Зазвичай термін зберігання кожної партії зерна залежить від контракту між поклажодавцем та зерновим складом. Він може бути різним і в середньому складає 3-4 місяці. Якщо елеватор вже викупив і зберігає своє власне зерно, то термін зберігання може суттєво подовжитися. В такому випадку потрібно враховувати технологічн фактори зберігання зерна, які дозволять зберігати його довше без втрат.
Кожен вид зернових та олійних культур має свої специфічні вимоги до умов зберігання, що визначають терміни, протягом яких зерно може залишатися на елеваторі без втрати своїх властивостей. У цій статті для прикладу розглянемо граничні терміни зберігання таких культур як пшениця, кукурудза, соя, соняшник та ріпак та рекомендації як не втратити якість зерна при тривалому зберіганні.

Терміни зберігання пшениці

Рекомендований термін зберігання до 12 місяців.

Фактори, що впливають на терміни збегірання пшениці:

  • Вологість. Оптимальний рівень вологості для зберігання пшениці становить 12–14%. Підвищена вологість сприяє розвитку цвілі та комах.
  • Температура. При температурі зберігання до +10°C можна значно збільшити термін зберігання. При вищих температурах важливо контролювати зростання вологості та дотримуватися вентиляції.

Для подовження терміну зберігання пшениці підтримуйте вологість зерна на рівні 12%. Використовуйте вентиляційні системи для підтримки оптимальної температури та регулярно перевіряйте наявність шкідників і цвілі.

Терміни зберігання кукурудзи

Рекомендований термін зберігання до 12 місяців.

Фактори, що впливають на термін зберігання кукурудзи:

  • Вологість. Для тривалого зберігання кукурудзи її вологість має становити 14–15%. Вологіше зерно може зіпсуватися через грибкові захворювання.
  • Температура. Кукурудза чутлива до перепадів температур, тому бажано тримати її в прохолодних умовах, особливо влітку.

Для подовження терміну зберігання кукурудзби підсушіть зерно до до 14% вологості перед зберіганням, якщо воно має завищену вологу.  Уникайте різких змін температури в силосах та проводьте регулярний моніторинг вологості і провітрювання приміщення.

Терміни зберігання сої

Рекомендований термін зберігання до 6 місяців.

Фактори, що впливають на терміни зберігання пшениці:

  • Вологість. Соя має зберігатися при вологості до 11%. Більш вологі умови швидко спричиняють псування.
  • Температура. Підвищена температура прискорює окислення олії в сої, що може призвести до погіршення якості продукту.

Для подовження терміну зберігання сої знизьте вологість сої до 11% та творіть умови для зберігання при низькій температурі. Проводьте перевірку зерна на сторонні запахи, що свідчать про початок окислення.

Терміни зберігання соняшнику

Рекомендований термін зберігання до 12 місяців.

Фактори, що впливають на термі зберігання соняшнику:

  • Вологість. Соняшник слід зберігати при вологості 7-8%, оскільки підвищена вологість веде до гниття та псування.
  • Температура. Температура зберігання має бути нижчою за +5°C для збереження олійних компонентів у зернах.

Для продовження терміну зберігання соняшнику висушіть його до 7% вологості (якщо він не відповідає нормі) та забезпечте прохолодні умови, особливо під час тривалого зберігання.

Терміни зберігання ріпаку

Рекомендований термін зберігання до 8 місяців.

Фактори, що впливають на термін зберігання ріпаку:

  • Вологість. Ріпак чутливий до вологи, і оптимальний рівень вологості для зберігання становить 7–8%.
  • Температура. Для зберігання ріпаку важливо уникати високих температур, оскільки це може спричинити самонагрівання та псування зерна.

Для подовження терміну зберігання ріпаку підтримуйте вологість на рівні 7% та використовуйте системи вентиляції для забезпечення прохолодної атмосфери.

Основні фактори, що впливають на термін зберігання зерна

Вологість зерна. Ключовий чинник, який визначає тривалість зберігання зерна. Підвищена вологість збільшує ризик розвитку плісняви, бактерій і шкідників.

Температура. Зниження температури на елеваторі допомагає мінімізувати втрати та уповільнює процес старіння зерна. Особливо важливо підтримувати прохолодну температуру влітку.

Аерація. Вентиляція допомагає зберігати зерно сухим та свіжим, запобігаючи утворенню конденсату, який може сприяти псуванню.

Регулярний моніторинг. Постійний контроль вологості, температури та стану зерна є обов’язковим для уникнення втрат. Для цьго використовують датчики термератури та вологості, що можуть мати онлайн зв'язок із системою автоматизації елеватора та передавати дані про ці параметри в режимі реального часу.

Як продовжити терміни зберігання зерна

Якщо потрібно залишити зерно на елеваторі на довший час, то можна скористатися такими порадами.

  • Використовуйте сучасні системи аерації для контролю рівня вологості та температури.
  • Регулярно перевіряйте запаси на наявність шкідників і цвілі.
  • Оптимізуйте процеси сушки зерна, щоб знизити вологість до рекомендованого рівня.
  • Застосовуйте технології захисту від комах, такі як фумігація та інші методи.

Дотримання цих рекомендацій допоможе не тільки зберегти якість зерна, а й мінімізувати втрати та збільшити економічну вигоду від його тривалого зберігання на елеваторі.