Зареєструватися

Відновити пароль

Обліковий запис користувача

Написати відгук

Лише один файл.
Обмеження: 2 МБ.
Дозволені типи: png, gif, jpg, jpeg.
Розмір не менше 100x100 пікселів.
Коротко опишіть внесені зміни.

Залишити повідомлення

Замовити демо

Які бувають види зернових елеваторів. Повна класифікація

Не дивлячись на диверсифікацію в останні роки методів та типів сховищ для зберігання зерна в Україні, зернові елеватори залишаються головним елементом інфраструктури збереження та переробки зерна. Вони забезпечують належні умови для зберігання великої кількості зерна, запобігаючи його псуванню та втратам. Розглянемо в цій статті які бувають види зернових елеваторів та наведемо повну класифікацію яка базується на різних критеріях.

Види зернових елеваторів за конструкцією

Залізобетонні елеватори. Не дивлячись на те, що нові елеватори переважно будуть зі збірниих металоконстуркцій, елеватори зі бетону залишаються найпоширенішим типом, що складається з монолітних або збірних (согові елеватори) залізобетонних вертикальних силосів та інших елементів циліндричної чи прямокутної форми.

Металеві (Сталеві). Більш легкі та мобільні, основною перевагою є швидкість спорудження та демонтажу у випадку переміщення в іншу локацію. На даний час металеві елеватори у виглядів циліндричних силосів, є найбільш розповсюдженою конструкцією при будівництві нових елеваторів.

Склади підлогового зберігання (горизонтальні елеватори). Застарілий вид сховища, який представляє собою одноповерхову цегляну чи бетону будівлю з укріпленими стінами. Переважно використовується як проміжний вид сходвища на невеликих підприємсвах.

Комбіновані елеватори. Поєднують елементи металевих та залізобетонних конструкцій, що дозволяє оптимізувати вартість та експлуатаційні характеристики.

Види зернових елеваторів за формою сховища

За геометричною формою зернові елеватори бувають:

  • Баштові (вежові) елеватори - це вертикальні споруди, в яких зерно переміщується вертикально за допомогою конвеєрних стрічок або пневматичного транспорту. Баштові елеватори мають високу продуктивність та є найпоширенішим типом зернових елеваторів.
  • Силосні елеватори - складаються з ряду циліндричних ємностей (силосів), в яких зерно зберігається під тиском власної ваги. Цей тип елеваторів забезпечує герметичне зберігання зерна та підтримку його якість протягом тривалого часу.
  • Плоскі елеватори - мають горизонтальне розташування зерносховищ. Вони можуть бути як стаціонарними, так і пересувними спорудами. Плоскі елеватори зазвичай використовуються для тимчасового зберігання зерна.
  • Купольні елеватори - мають куполоподібну конструкцію, яка забезпечує рівномірний розподіл тиску зерна. Цей тип елеваторів характеризується високою місткістю та ефективністю зберігання.

Класифікація елеваторів за призначенням

Базисні елеватори. Призначені для тривалого зберігання зерна, зазвичай розташовані в районах з високою концентрацією сільськогосподарського виробництва.

Перевалочні елеватори. Використовуються для короткочасного зберігання та перевантаження зерна з одного виду транспорту на інший (наприклад, з автомобільного на залізничний).

Виробничі елеватори. Розташовані безпосередньо на підприємствах харчової промисловості (борошномельні, круп'яні виробництва), забезпечують зберігання та подачу зерна на виробництво.

Заготівельні елеватори. Розташовують біля місць вирощування зерна (можливо прямо на полі), приймають зерно від комбайнів, очищують, сушать та зберігають його до подальшого транспортування.

Фондові елеватори. Призначені для зберігання державного резерву зерна.

Спеціалізовані елеватори. Призначені для зберігання певних видів зернових культур або спеціалізованих продуктів (наприклад, насіння олійних культур, рису, сої тощо).

Класифікація елеваторів за розташуванням

Лінійні елеватори. Розташовані вздовж транспортних шляхів (залізничних колій, автомагістралей), що спрощує логістику.

Портові елеватори. Знаходяться в портах, призначені для перевалки зерна на морські судна.

Прифермські елеватори. Розташовані безпосередньо на території сільськогосподарських підприємств, що дозволяє скоротити витрати на транспортування зерна.

Мобільні елеватори. Легко збираються та розбираються, використовуються в сезон збирання врожаю.

Під час вибору типу елеватора потрібно враховувати не тільки конструкцію, але і розуміти, що елеватори це не тільки споруди для зберігання зерна, а цілий комплекс, який включає в себе споруди, обладнання та програмне забезпечення для обліку зерна, що допомагає керувати усією інфраструктурою.