Зареєструватися

Відновити пароль

Обліковий запис користувача

Написати відгук

Лише один файл.
Обмеження: 2 МБ.
Дозволені типи: png, gif, jpg, jpeg.
Розмір не менше 100x100 пікселів.
Коротко опишіть внесені зміни.

Залишити повідомлення

Замовити демо

Автоматизація комбікормових заводів. Покроковий план дій

Комбікормовий завод – технологічне виробництво із переробки зерна та отримання продукції із додатковою цінністю, що використовують для годування тварин і птиці на фермах.

Не дивлячись на те, що тренд продажу зерна відразу з поля чи елеватора в Україні є домінуючим, багато виробників замислюються над його переробкою в комбікорм та супутні продукти, які мають додаткову вартість та дозволяють заробити в 2-3 рази більше.

Заробіток комбікормових заводів насамперед залежить від ступеню автоматизації виробництва та процесів управлінського обліку.

В цій публікації розглянемо які ділянки в технологічному ланцюжку комбікормового заводу найбільш важливі для автоматизації та як організувати процес по їх впровадженню.

Автоматизація обладнання комбікормових заводів

Основу виробничого процесу заводу із виробництва комбікормів складає виробнича лінія, що включає в себе цілий перелік обладнання від силосів для зберігання сировини до дробарок, вагів та бункерів готової продукції.

Кожна одиниця із цього обладнання може бути автоматизована:

  • Вагова - автоматичне зважування комбікорму та сировини із передачею даних через електронні мережі до пульту оператора чи в облікову систему
  • Дробарки - автоматизація обліку отриманих після подрібнення фракцій зерна та мінеральних домішок
  • Бункери готової продукції - автоматизований облік готової продукції та її видачі

Етап автоматизації виробничої лінії комбікормового заводу переважно зводиться до придбання обладнання яке вже включає всі необхідні датчики, візуальні системи контролю та має комп'ютерну систему керування рецептурами і програмне забезпечення, що керує цим процесом.

Автоматизація елеватора та складського обліку на комбікормовому заводі

Елеватор комбікормового заводу - вхідна точка для приймання і зберігання сировини. На відміну від лінійних елеваторів, які надають послуги зберігання, елеватор комбікормового заводу має менші потужності, не завжди має обладнання для сушки та очистки зерна і в основному виконує функцію зберігання.

Автоматизація елеватора комбікормового заводу це здебільшого частина управлінського обліку і в меншій мірі обладнання.

Складський облік готової продукції на комбікормовому заводі - також здебільшого задача управлінського обліку. Що стосується обладнання, то це застосування автоматизованих систем завантаження-розвантаження та переміщення тари.

Автоматизація управлінського обліку на комбікормовому заводі

Управлінський та бухгалтерський облік на комбікормовому заводі – ланка яка контролює рух сировини від її приймання та готової продукції до відвантаження замовнику.

Автоматизація полягає у впровадженні спеціалізованого програмного забезпечення для кількісно-якісного обліку зерна та готової продукції, розрахунку заробітної плати і податків, оформлення необхідної документації, визначення природних втрат зерна, комбікорму та супутніх продуктів (висівки і т.п.)
Не дивлячись на наявність на ринку якісних спеціалізованих програмних рішень як GES: Управління елеватором, борошномельним, круп'яним, комбікормовим та олійним виробництвом власники та керівники комбікормових підприємств дивляться на автоматизацію управлінки в останню чергу.

При цьому, процес автоматизації обліку на комбікормовому заводі дозволяє скоротити до 30% виробничих витрат та знизити на таку ж величину собівартість продукції. А вартість впровадження такої системи складає не більше 0,1% від витрат на запуск комбікормового виробництва.

Вся діяльність повністю документується і стає прозорою. При виникненні питань до якості комбікорму, можна буде швидко "підняти" з бази необхідні документи і перевірити на якому етапі відбувся збій. Також повністю знімаються питання із податковою, так як діяльність ведеться "прозоро" і відкрито.