Зареєструватися

Відновити пароль

Обліковий запис користувача

Написати відгук

Лише один файл.
Обмеження: 2 МБ.
Дозволені типи: png, gif, jpg, jpeg.
Розмір не менше 100x100 пікселів.
Коротко опишіть внесені зміни.

Залишити повідомлення

Замовити демо

Класифікація відходів зерна. Аудит обліку

Ніхто не забув, ніщо не забуте. Відзвітували обліковці директору підприємства, щодо зібраного та переданого на елеватор зерна. Проте, часто цей рапорт стосується продовольчого зерна і рідко зерновідходів, залишки яких, то віднесені не в ту групу, то взагалі списані і ніде документально не фігурують.
Як уникнути такого безладу та привести облік зерновідходів до ладу, розглянемо далі.
Для початку розберемо які бувають види зерновідходів та як вони класифікуються.

Види зернових відходів

Згідно встановленої нормативами класифікації відходи зернових розділяють на 3 категорії, кожна із яких, в свою чергу має свої підгрупи.
Відходи 1-ої категорії розділяють за вмістом зерна на місткість від 30 до 50 відсотків, на 10-30%, борошняні витряски і змітки та оббивний пил білого кольору.
Зернові відходи 2-ої категорії розділяють за вмістом зерна від 2 до 10 відсотків, стрижні кукурудзи, лузга, полова та пил оббивний сірого кольору.
Зернові відходи 3-ї категорії складаються із відходів з вмістом зерна до 2% із вмістом соломи, лузга рисова, лузга гречки, оббивний пил чорного кольору та кукурудзяні обгортки.
Кожна із культур має свої особливості, при врахуванні в яку із груп віднести відходи. Наприклад, якщо у зернову суміш потрапляє до 10% пшениці, жита або 20% інших культур, то такі відходи підлягають повторній обробці для відділення їх і повернення в товарну групу.

Облік зернових відходів на елеваторах

Облік зернових відходів ведуть за їх масою. Ведеться він у книзі за формою 36, або в електронному вигляді за цією ж формою.
Ведення бухгалтерського обліку зернових відходів ускладнюється за рахунок того, що вони можуть мати різне цільове призначення. Від списання із балансу не придатних технічних відходів, так званих "мертвих відходів зерна" до проведення їх як сировина для подальшої переробки, чи виготовлення іншої продукції, наприклад гранульованого корму чи паливних пелет.

Як контролювати рух зернових відходів на підприємстві

Потрібно розуміти, що зернові відходи, особливо першої та другої категорій є цінним активом, як і товарне зерно, хоч із значно меншою вартістю. Цей факт потребує від керівництва елеватора чіткого розуміння процедури зберігання, обліку та переміщення отриманих в результаті доробки, чи інших операцій відходів. Із кожним поклажодавцем повинна бути прописана процедура, яка передбачає розпорядження відходами. І вже на підставі цього, проводити операції із обліку зерновідходів. Якщо ця процедура документально не оформлена і ніяк не прописана, то часто елеватори самі вирішують долю зернових відходів, що може призводити до спірних ситуацій із поклажодавцем. Ідеальним рішенням є ведення електронного обліку зернових відходів, який покаже не тільки їх кількість та розподіл по категоріям, але і подальший їх рух, включно до списання і зняття з обліку.
Процедуру ведення обліку зернових відходів легко автоматизувати із нашими програмними рішеннями GES Зерно, та GES Зерно КОРП, які мають відповідні функції.