Зареєструватися

Відновити пароль

Обліковий запис користувача

Написати відгук

Лише один файл.
Обмеження: 2 МБ.
Дозволені типи: png, gif, jpg, jpeg.
Розмір не менше 100x100 пікселів.
Коротко опишіть внесені зміни.

Залишити повідомлення

Замовити демо

Купити чи побудувати новий елеватор. Куди краще вкласти інвестиції

Початок року – пік попиту на будівництво елеваторів. На цей час підприємства вже мають прогнози по об'ємам зерна для зберігання на перспективу виходячи із результатів минулого року. Із іншого боку мають фінансові накопичення для запуску будівництва елеваторів та час для запуску проекту до сезону приймання нового врожаю.

За який час можна збудувати елеватор під ключ

Терміни будівництва елеватора залежать від багатьох факторів.

Перший фактор – розмір потужностей для зберігання, чим від більший, тим і строк будівництва буде триваліший.

Другий – складність проекту. Він частково пов'язаний із потужностями, але тут необхідно ще враховувати ступінь закладеної на етапі проектування елеваторів автоматизації. Чим її більше, тим термін реалізації проекту буде довшим.

Третій – стабільність фінансування. Це один із безумовних факторів, що повинен виконуватись для "вписування" у графік будівництва.

Четвертий – надійність та професіоналізм підрядника. Фактор який не можна наперед спрогнозувати на 100%. Він в першу чергу залежить від досвіду компанії, яка буде виконувати ці роботи. Середній строк будівництва лінійного елеватора в Україні складає від 6 місяців до року. Для складних проектів термін може розтягуватися на декілька років.

Почавши будівництво на початку року цілком реально його завершити до початку приймання зерна нового врожаю на зберігання.

Яка ціна будівництва нового елеватора

Середня ціна будівництва нового елеватора "під ключ" в Україні складає на рівні 200-250 дол. США за кожну тонну потужностей для зберігання. Тобто елеватор на 50 тис. тонн зберігання обійдеться в $12,5 млн.

Якщо аналізувати пропозиції із продажу уже існуючих елеваторів, то ціни будуть сильно різнитися. Можна знайти елеватори вартістю від $1 млн. до $ 7млн. Ціна на бу елеватори насамперед визначає власник і вона різниться не тільки від потужності елеватора, а і від його локації, стану споруд та обладнання, ступеню автоматизації і т.д. Тому обираючи між будівництвом нового чи купівлею існуючого елеватора потрібно зважити всі фактори. Наприклад, потрібно розрахувати скільки ще додатково обійдеться ремонт та модернізації придбаного елеватора, чи це не перевищить суму на будівництво нового. Із іншого боку, якщо не вкладатися в старий елеватор, то на довгій дистанції, за рахунок більших експлуатаційних витрат на електроенергію, теплоносії для сушки зерна, заробітну плату, ціна старого елеватора може вийти більшою за новий.

Як знизити вартість будівництва нового елеватора

Найкращий шлях, запланувати цей процес мінімум за 4-5 місяців до початку будівництва. Відомо, що у розпал сезону ціни будівельників зростають, також збільшується попит і на обладнання, чим користуються постачальники.

Для мініелеваторів є практика об'єднання фінансових можливостей декількох співвласників, тоді кожний отримає свою долю зберігання дешевше.

Де не варто економити, так це на обладнанні, засобах і системах автоматизації. Фактор автоматизації та застосування сучасного обладнання прямим чином впливає на тарифи зберігання зерна і робить майбутній елеватор конкурентоспроможним.