Зареєструватися

Відновити пароль

Обліковий запис користувача

Написати відгук

Лише один файл.
Обмеження: 2 МБ.
Дозволені типи: png, gif, jpg, jpeg.
Розмір не менше 100x100 пікселів.
Коротко опишіть внесені зміни.

Залишити повідомлення

Замовити демо

Норми природних втрат зерна. Методика самостійного розрахунку.

В Україні біологічні та механічні втрати зерна та продуктів його переробки визначаються згідно методики викладеної в Порядку (наказі) №316. Нормативні природні втрати (усушка) для переважної більшості зернових (пшениця, кукурудза, ячмінь та ін.) приведені у додатках до наказу №316. Проте, якщо вам потрібно розрахувати втрати для деяких продуктів переробки зерна, або насіння трав, то даних по ним в додатках не знайдете.

Яких продуктів переробки зерна це стосується:

  • Крупа і рис обрушені;
  • Борошно;
  • Висівки і мучка;
  • Комбікорми;
  • Премікси.

В такому випадку норми природних втрат потрібно вирахувати самому. Зазвичай цей розрахунок проводиться під час інвентаризації зерна на елеваторі (зерновому складі). Особливо це актуально для тих спеціалістів, які ведуть облік та управління млином або комбікормовим заводом, так як основні продукти переробки (борошно, комбікорми, премікси) присутні в цьому переліку.

Як визначити норми природних втрат круп, борошна, комбікормів та преміксів самостійно

Починати потрібно із визначення терміну зберігання, так як він безпосередньо пов'язаний із втратами. Середній термін зберігання визначається проміжками між попередньою та запланованою зачисткою зернового складу.
В Порядку №316 передбачено 3 часові проміжки для самостійного розрахунку норм природних втрат:

  • зберігання до 3х місяців;
  • зберігання від 3х місяців до 1го року;
  • зберігання більше 1го року.

Якщо термін зберігання до 3х місяців, користуємося формулою:
X = (б – m) × 0,011 × в + m,
де X — норма природних втрат,%;
б — норма біологічних втрат, згідно додатку 1 до Порядку № 316,%;
в — середній термін зберігання;
0,011 — коефіцієнт для перерахунку норми втрат, встановленої за зберігання протягом трьох місяців, на один день зберігання (1/90);
m — норма механічних втрат: для зерна при завантаженні та розвантаженні механізованим способом у зерносховищах — 0,044%, в елеваторах — 0,03%, для продукції в тарі та кукурудзи в качанах — 0,014%.

Для прикладу приведемо як за цією формулою визначити норми природних втрат висівок на борошномельному чи комбікормовому заводі.

Припустимо, що підприємство зберігало на складі у висівки у тарі. Термін між зачистками 60 днів, а загальна кількість в акті зачистки — 15 000 кг.
Дивимося додаток 1 до Порядку № 316, де норма біологічних втрат для висівок при зберіганні у тарі до трьох місяців — 0,12%. Норма механічних втрат при зберіганні в тарі — 0,014%.
Підставивши всі показники у формулу, знаходимо норму природних втрат висівок:
Х = (0,12–0,014) х 0,011 х 60 + 0,014 = 0,08398%.
Отже, сума природних втрат складе (15 000 х 0,08398%) = 12,597кг.

Якщо термін зберігання від 3х місяців до 1го року, тоді використовуємо наступну формулу:

X = а + ((д × в) / г ),
де X — норма природних втрат;
а — норма біологічних втрат за попередній термін зберігання;
д — різниця між найвищою нормою для певного проміжного терміну зберігання і попередньою нормою біологічних втрат;
в — різниця між терміном зберігання певної партії і терміном зберігання, встановленим для попередньої норми;
г — кількість місяців зберігання.

Показники формули можуть бути не повністю зрозумілі, тому приведемо приклад розрахунку за даною формулою для тих же висівок у тарі.

Середній термін зберігання 5,8 місяці, а загальна кількість за залишком в акті зачистки — 15 000 кг.
Показник «а» (норма біологічних втрат (усушки) за попередній термін зберігання) — це норма втрат за період, найближчий до 5,8 місяців знизу. Відповідно до додатку 1 Порядку № 316 це норма для терміну зберігання 3 місяці — 0,12%.
Сама близька норма в більшу сторону до 5,8 місяців — 6 місяців. Згідно з додатком 1 Порядку № 316, це число 0,16%. Різниця між нею і попередньою нормою (показник «д» ) — 0,04% (0,16–0,12).
Фактичний середній термін зберігання в місяцях — 5,8 місяці. Термін зберігання для попередньої норми — 3 місяці. Відповідно, різниця між ними (показник «в») — 2,8 місяці (5,8–3).
Кількість місяців зберігання для (0,16%) — 6 місяців. Для норми за попередній термін (0,12%) — 3 місяці. Різниця між ними (показник «г») — 3 місяці (6–3).
Знайдені показники підставляємо у формулу і отримуємо норму природних втрат:
Х = 0,12 + (0,04 х 2,8): 3 = 0,15733%.
Сума природних втрат висівок складе (15 000 х 0,15733%) = 23,6 кг.

І наостанок розглянемо варіант розрахунку природних втрат, якщо термін зберігання перевищує один рік.

За базу приймається формула та, що і для визначення від 3х місяців до 1го року, проте із застосування додаткових поправочних коефіцієнтів, які наведені у п. 5 п. 4 розділу ІІ Порядку № 316.
Показник «а» — беремо норму зберігання для терміну зберігання 1 рік з додатку 1 до Порядку № 316.
Показник «д» — норму біологічних втрат за кожен наступний рік зберігання, яка відповідно до п. 2 розділ ІІ Порядку № 316 складає 0,04 (04042) %.
Показник «в» — середній термін зберігання (в місяцях), мінус 12 місяців (рік).
Показник «г» — 12 місяців.

Знову покажемо на прикладі зберігання висівок у тарі.

Середній термін зберігання 1 рік 5,8 місяці, а загальна кількість за залишком в акті зачистки — 15 000 кг.
Норма зберігання для терміну рік («а») — 0,20% (див. додаток 1 до Порядку № 316).
Середній термін зберігання за мінусом 12 місяців (показник «в») — 5,8 місяці.
Підставляємо показники у формулу і отримуємо норму природних втрат:
Х = 0,20 + (0,04 х 5,8): 12 = 0,21933%.
Сума природних втрат складе — (15 000 х 0,21933%) = 32,9 кг.

Як прискорити самостійний розрахунок норм природних втрат

Якщо ви працюєте на борошномельному, комбікормовому, круп'яному заводі чи хлібокомбінаті і в ваші обов'язки входить ведення обліку круп, борошна, комбікорму чи висівок, то для вас незамінним буде калькулятор по визначенню природних втрат зерна, яким можна скористатися онлайн, або скачати та встановити мобільний додаток.
За допомогою калькулятора природних втрат можна, за приведеною вище методикою, за лічені хвилини визначити як втрати для будь-яких видів зерна, так і для продуктів його переробки.