Зареєструватися

Відновити пароль

Обліковий запис користувача

Написати відгук

Лише один файл.
Обмеження: 2 МБ.
Дозволені типи: png, gif, jpg, jpeg.
Розмір не менше 100x100 пікселів.
Коротко опишіть внесені зміни.

Залишити повідомлення

Замовити демо

Аналізатори якості зерна

Облік зерна як в господарствах так і на елеваторах ведеться не тільки за кількісними показниками, але і за якісними, які у великій ступені визначають його подальшу цінність та кінцеву вартість.

Раніше якісні показники зерна визначалися переважно у спеціалізованих лабораторіях господарств чи елеваторів. Рідше зразки віддавали у незалежні лабораторії. Зараз, із появою сучасних електронних портативних пристроїв, базові показники якості можуть визначатися вже на етапі перед збиранням врожаю і постійного його контролю після кожного етапу.

В залежності від цього, всі пристрої для визначення показників якості зерна можна розділити на професійні та напівпрофесійні. Перші, встановленні у спеціалізованих лабораторіях, та дають змогу визначити якісні показники зерна по багатьох параметрах. Другі, дозволяють експрес методом визначити базові показники якості, переважно вологість. Відповідно професійні та напівпрофесійні відрізняються не тільки можливостями по визначення різних показників якості зерна, але і за точністю. Якщо лабораторні аналізатори можуть визначати вологу з точністю до десятків відсотків, то портативні мають похибку до 1%, що не підходить, наприклад, для перевірки показників зерна після його доробки.

Які пристрої використовують для визначення якості зерна в господарствах

На рівні господарства переважно користуються напівпрофесійними пристроями, які використовують для розуміння показників вологості в полі та відразу після збирання врожаю. Є і більш просунуті інфрачервоні портативні моделі аналізаторів зерна, які можуть вимірювати також клейковину, білок, олійність, тощо. Проте їх вартість фактично приближається до професійних стаціонарних.

Які пристрої використовують для аналізу якості зерна у виробничо-технічних лабораторіях елеваторів та підприємств

У лабораторіях використовують спеціальні стаціонарні лабораторні інфрачервоні пристрої для аналізу усіх можливих показників якості. Крім того, на великих зернопереробних підприємствах (хлібокомбінати, комбікормові, борошномельні та круп'яні заводи) користуються потоковими аналізаторами, які визначають не тільки якість зерна, а і продуктів його переробки у виробничих лініях.
Різниця професійних пристроїв призначених для лабораторій, заключається ще і в тому, що отримані результати можуть автоматизовано оброблятися із передачею даних на сервер, чи у хмарне сховище.

Як автоматизувати обробку інформації отриману від обладнання аналізу якості зерна

Великий масив інформації, який отримують в результаті аналізу якості різних партій зерна повинен відповідно оброблятися та на його основі проводитися подальші дії із зерном. Переважно лабораторне обладнання виконує тільки першу частину цього процесу - збирання інформації. Щодо її обробки та аналізу, потрібні додаткові програмні рішення, наприклад як наше GrainElevatorSoft, що пов'язує між собою усі вузли збору інформації про зерно, яке надійшло з поля і далі направляє його в бухгалтерію елеватора, дільницю доробки чи безпосередньо керівнику. Програмні рішення GES повністю сумісні із протоколами передачі та приймання даних від різних пристроїв та датчиків. Таким чином, в купі із обладнанням, створюється повноцінна система автоматизації обліку на елеваторах та зернопереробних підприємствах.