Зареєструватися

Відновити пароль

Обліковий запис користувача

Написати відгук

Лише один файл.
Обмеження: 2 МБ.
Дозволені типи: png, gif, jpg, jpeg.
Розмір не менше 100x100 пікселів.
Коротко опишіть внесені зміни.

Залишити повідомлення

Замовити демо

Особливості формування експортних партій зерна на зернових складах та елеваторах

Партії зерна, що формуються для експорту за кордон мають свої особливості у частині приймання від поклажодавця, зберігання та відвантаження цього зерна з елеватора чи зернового складу.
Розглянемо основні відмінності в цих процесах, і на що саме потрібно звернути увагу при формуванні експортних партій зерна.

Які елеватори мають право здійснювати формування партій експортного зерна

Згідно Інструкції № 661 діяльність по формування партій зерна на експорт можуть здійснювати тільки припортові елеватори, перелік яких можна знайти в Реєстрі морських портів України і в базі портових елеваторів.

Який порядок приймання зерна для формування експортних партій

Крім договору на зберігання власник зерна повинен надати заяву із вказуванням умов експортного контракту. В заяві вказують назву культури, клас, рік врожаю, обсяги.  На основі цієї заяви зерновий склад видає спеціальне розпорядження на приймання даного зерна. Після чого воно приймається матеріально відповідальною особою на основі  фактично встановленої кількості при зважуванні. Партії зерна, що готуються на експорт не можуть переводитись із групи в групу.
В якості поклажодавців експортного зерна зазвичай виступають великі агрохолдинги, що мають значні потужності із виробництва зерна. Для автоматизації процесу передачі експортного зерна на елеватор та його приймання нами створене спеціальне програмне рішення - GES: Управління елеватором, борошномельним, круп'яним, комбікормовим та олійним виробництвом, яке автоматизує всі ланки операційно обліку експортного зерна.

Які особливості зберігання партій зерна для експорту

Експортне зерно обліковується на особових рахунках, при цьому використовується загальна форма 36.  Бухгалтерський облік для такого зерна здійснюється в тому ж порядку як і для інших партій, не призначених для експорту, проте бухгалтерія елеватора за підписом керівника оформлює окреме розпорядження по формуванню експортних партій зерна де вказуються всі матеріально-відповідальні особи, які задіяні в цьому процесі.
Формування документації по експортному зерну (форми № 36, № 37, форма 6, форма 48, форми № 171а, № 171б, № ЗХС-49, № ЗХС-51, № ЗХС-66) можна здійснювати в електронному вигляді за допомогою програмного рішення GES Зерно КОРП.

Які особливості при відвантаженні партій експортного зерна

На цьому етапі між представниками власника зерна та портового елеватору складається акт виконаних робіт згідно форми 6 додатку 9.  Якщо зерно зберігалося відокремлено за фіксованою вагою, то відвантаженні допускається його не переважувати.
Усі складські документи, які використовувалися при формуванні партій експортного зерна гасяться, а на їх заміну виписуються нові.