Зареєструватися

Відновити пароль

Обліковий запис користувача

Написати відгук

Лише один файл.
Обмеження: 2 МБ.
Дозволені типи: png, gif, jpg, jpeg.
Розмір не менше 100x100 пікселів.
Коротко опишіть внесені зміни.

Залишити повідомлення

Замовити демо

Що таке система HACCP та навіщо вона елеваторам

HACCP (інша назва ХАССП) – міжнародна система управління якістю та безпекою харчових продуктів, яка запроваджена в Україні на законодавчому рівні починаючи з 2015 року.

Система основана на семи базових принципах, які передбачають забезпечення якості та безпеки продуктів харчування по всьому ланцюжку поставок від виробництва до вживання.

Кожне підприємство та заклад, який відповідає принципам HACCP повинен отримати відповідний сертифікат.

Яку роль в цьому процесі займають елеватори та чи потрібна їм система НАССР розберемо в цій публікації.

Які вимоги НАССР до елеваторів

Для початку потрібно вияснити чи всі елеватори мають сертифікуватися за НАССР.

Якщо брати за основу, що система в першу чергу стосується харчових продуктів, то зрозуміло, що елеватори зернопереробних підприємств (борошномельні, круп'яні, комбікормові, олійноекстракційні заводи) повинні в обов'язковому порядку впровадити таку систему.

Щодо лінійних, припортових та інших типів елеваторів основою діяльності яких є лише тимчасове зберігання зерна, то тут питання на вибір власників та управлінців. З одного боку вони не мають прямого відношення до виробництва харчових продуктів. З іншого боку, елеватори грають провідну роль у ланцюжку поставок сировини для харчових переробних підприємств і якість сировини, яка не відповідає принципам системи не може бути використана для подальшої переробки.

Головні вимоги НАССР що стосуються елеваторів:

  • Вимоги до стану силосів та обладнання для уникнення забруднень зерна сторонніми домішками
  • Контроль за шкідниками, запобігання їх появі та профілактиці боротьби з ними
  • Створення вимог до зерна яке надходить на склад та контроль постачальників
  • Запровадження системи безпечного використання та зберігання токсичних сполук і речовин
  • Впровадження контролю за технологічними процесами
  • Впровадження контролю за транспортуванням зерна

Виконання даних вимог можливе шляхом впровадження організаційних та технічних засобів управління. Наприклад, функції контролю та управління повинні бути автоматизовані за допомогою спеціалізованих програмних рішень. У цих же системах можна вести документацію щодо виконання кроків НАССР.

Обладнання повинно мати мінімальний вплив на навколишнє середовище. Сушарки зерна повинні мати мінімальний вплив на навколишнє середовище, для цього використовувати екологічно чисті види енергоресурсів (електроенергія, біопаливо, тощо).

Навіщо НАССР впроваджувати елеваторам

Сертифікований за цією системою елеватор відразу стає більш привабливим для поклажодавців, ніж той, який такого сертифікату не має. Поклажодавці, що працюють із перепродажем зерна для подальшої переробки в харчові продукти (борошно, крупу, олію, тощо) відбирають елеватори вже не за найближчою зручною локацією та привабливою ціною зберігання, а за наявністю сертифіката НАССР у елеватора.

Власники та інвестори елеваторів вже на етапі проектування повинні замислюватися над відповідністю майбутнього елеватора вимогам цієї системи для того щоб в майбутньому пройти сертифікацію.

Щодо існуючих елеваторів, які не відповідають вимогам НАССР потрібно робити технічну, управлінську та будівельну модернізацію для приведення підприємства до цих вимог.