Зареєструватися

Відновити пароль

Обліковий запис користувача

Написати відгук

Лише один файл.
Обмеження: 2 МБ.
Дозволені типи: png, gif, jpg, jpeg.
Розмір не менше 100x100 пікселів.
Коротко опишіть внесені зміни.

Залишити повідомлення

Замовити демо

Уповноважена лабораторія, референс-лабораторія, виробнича лабораторія та цехова лабораторія, різниця між їх сферою діяльності

Коли постає питання із визначенням якості зерна та продуктів зернопереробки - його неможливо вирішити без лабораторії, яка є основним підрозділом, на яку покладені дані функції на елеваторі, зернопереробному підприємстві або за їх межами при виконанні експортних операцій з зерном.
В цій публікації розглянемо різницю у функціонуванні різних типів лабораторій які займаються визначенням якості зерна та продуків його переробки та розберемося в яких випадках звертатися до тієї чи іншої лабораторії.

Що таке уповноважена лабораторія і її сфера діяльності

Уповноважена лабораторія - це незалежна лабораторія, яка акредитована відповідним державним органом на право випробовувати відповідно до спеціальних методів та процедур зерно, продукти його переробки, інші харчові продукти і добавки, дієтичні добавки, допоміжні матеріали для переробки, допоміжні засоби і матеріали для виробництва та обігу з метою проведення розширеного контролю.
Може бути з державною, комунальною і приватною формою власності, що збільшує їх список та спрощує порядок проведення необхідних експертиз та досліджень. Відповідно в уповноважену лабораторію можуть звернутися як державні органи влади чи підприємства, суб’єкти підприємницької діяльності незалежно від їх розміру, так і звичайні громадяни.
Уповноважені лабораторії незалежні в свої діяльності від компетентного органу та операторів ринку, що не можуть вплинути на результати лабораторних досліджень і по суті є кінцевим та вищим органом, що робить висновок згідно отриманих результатів досліджень, але не без можливості їх оскарження через проведення незалежного дослідження у референс-лабораторіях при виникненні спірних питань.
Основною функцією уповноважених лабораторій є проведення досліджень для функцій державного контролю. Уповноважена лабораторія несе відповідальність за результати та висновки отриманих лабораторних досліджень.

Що таке референс лабораторія і її сфера діяльності

Референс лабораторія - це уповноважена відповідним керівником компетентного органу України лабораторія, що залучається в якості "третьої сторони" при вирішенні спірних питань за результатами лабораторних досліджень проведених в інших лабораторіях. Як і уповноважені лабораторії, вони мають функції проведення досліджень для функцій державного контролю, але на референс-лабораторії покладено значно більша функціональність, які полягає в проведенні арбітражних досліджень, розробки методик досліджень, навчання персоналу лабораторій, участь у розробці нормативно-правових актів діяльності лабораторій та нових методик досліджень.
Елеватори та зернопереробні підприємства найчастіше звертаються до референс лабораторій у випадку незгоди з оцінкою уповноважених чи виробничих лабораторій щодо якості зерна та продуктів його переробки.

Що таке виробнича лабораторія і її сфера діяльності

Виробнича лабораторія - це одна із головних ланок первинної оцінки (у випадку відсутності цехової лабораторії) кількісно-якісних показників зерна та продуктів його переробки. Сюди відносяться лабораторії елеваторів, зернопереробних підприємства, складських комплексів та інш.
Основна функціональна діяльність виробничих лабораторій полягає у визначенні показників якості зерна згідно показників встановлених у нормативно-правових документах (законах та інструкціях) затверджених в Україні. Акредитація виробничих лабораторій на рівні держави не є обов’язковою на відміну від уповноважених та референс-лабораторій, проте вони повинні бути атестовані у центрі сертифікації метрології та досліджень. Поклажодавці зерна можуть оскаржити результати лабораторних досліджень виробничої лабораторії елеватора або зернопереробного підприємства у випадку незгоди звернувшись до референс лабораторій.

Що таке цехова лабораторія і її сфера діяльності

Цехова лабораторія - це найнижча ланка лабораторних досліджень якості зерна та зернопродуктів яка відповідає за первинну оцінку якості за основними показниками (зовнішній вигляд, вологість, засміченість і т.п.). Цехові лабораторії переважно використовуються на хлібокомбінатах та інших зернопереробних підприємствах середнього та великого розміру. Виконують функцію внутрішнього контролю якості продукції.

Загалом, усі типи лабораторій мають свою унікальну роль у забезпеченні якості зерна та продуктів його переробки, забезпечуючи надійність та об'єктивність результатів досліджень для державних органів, підприємств та громадян.

Для ефективного функціонування будь-якого типу лабораторій ми розробили програмні рішення GES, які дозволять злагоджено організувати роботи лабораторій з кількісно-якісної оцінки зерна та продуктів його переробки.