Зареєструватися

Відновити пароль

Обліковий запис користувача

Написати відгук

Лише один файл.
Обмеження: 2 МБ.
Дозволені типи: png, gif, jpg, jpeg.
Розмір не менше 100x100 пікселів.
Коротко опишіть внесені зміни.

Залишити повідомлення

Замовити демо

Вартість зберігання зерна на елеваторі. Калькуляція витрат

Поки зерно зберігається – його ціна росте і саме тому більшість фермерів та господарств обирає шлях "притримати" зерно, щоб потім продати його максимально вигідно. З іншого боку, ростуть і витрати пов'язані із зберіганням. Кожен день елеватор нараховує плату за зберігання і у кожного елеватора вона може суттєво відрізнятися.
В цій публікації розберемося із чого ж складається вартість зберігання зерна на елеваторі та як можна її знизити.

Основні складові ціни зберігання зерна на елеваторі

Для повного розрахунку калькуляції витрат із зберігання зерна подивимося який шлях воно проходить від поля до видачі поклажодавцю. В залежності від наявності власного току та проміжного складу зерно може потрапляти на елеватор безпосередньо із поля, або із складу тимчасового зберігання господарства. В будь-якому випадку, перший пункт в калькуляції – витрати на транспортування до елеватора. Це опосередковані витрати, які не мають прямого відношення до ціни яку встановлює елеватор за зберігання. Однак, якщо елеватор розташований більше ніж за 50 км від поля чи проміжного складу транспортні витрати можуть суттєво вирости і вплинути на загальну вартість зберігання.

Після того, як зерно доставлено до прохідної (вагової) елеватор починає рахувати свої витрати на його подальшу обробку.

Які витрати включає елеватор у ціну зберігання:

  • витрати на амортизацію обладнання;
  • витрати на енергоносії на доробку зерна та роботу технологічного обладнання;
  • витрати на заробітну плату обслуговуючого персоналу;
  • регулярні витрати на сертифікацію та ліцензії;
  • витрати на залучення послуг інших організації (наприклад транспортних, консультацій із бухгалтерського та управлінського обліку та інш.).

Загальна формула калькуляції вартості зберігання зерна на елеваторі буде такою:

Амортизація обладнання + Витрати на енергоносії + Заробітна плата + Регулярні платежі + Оплата додаткових послуг = Ціна зберігання зерна, грн./т

До 90% усіх витрат елеватора, що включає собівартість зберігання зерна припадає на енергоносії та амортизацію обладнання. Сушарки та силоси для зберігання знаходяться на відкритому повітрі, що потребує постійного ремонту та технічного огляду.

Після того як зерно вже доставлено до елеватора, поклажодавець ще не знає кінцеву вартість поки не визначені кількісно-якісні показники. Однак, попередньо її можна встановити за допомогою елеваторного калькулятора. Це дасть уяву в яку ціну обійдуться послуги елеватора.

Виробничо-технічна лабораторія елеватора визначає показники зерна по сміттю та волозі і надає рекомендації щодо його доробки (сушка та очистка). На цьому етапі, в залежності від культури та початкових якісних показників, додається значна доля в ціні зберігання.

Наступним кроком зерно закладається на зберігання в силоси, де його кондиції підтримуються активним вентилюванням. Багато хто рахує, що саме цей етап і є зберіганням і за нього бере гроші елеватор, однак він займає не більше 20% в калькуляції витрат.

Останній крок – відвантаження зерна поклажодавцю. Як не дивно, але саме ця послуга є однієї із найдорожчих на більшості елеваторів поряд із сушкою. Додатково елеватор може підвищити ціну на відвантаження зерна у вихідні чи святкові дні, або у нічний час. Єдиного тарифу для цієї послуги не існує і в Україні у деяких елеваторів ціна на відвантаження зерна може відрізнятися у 2-3 рази.

Шляхи зниження вартості зберігання зерна на елеваторі

Існує 3 основних напрямки по яким можливе зниження.

Перший – зменшення вартості енергоносіїв для процесу сушки зерна. Це можливо використанням як альтернативних енергоносіїв із меншою вартістю (біопаливо, сонячна та вітрова енергія), так із застосуванням сучасного економічного обладнання. Для деяких типів сушарок можливе утеплення, для інших – застосування нових технологічних режимів і т.п.

Другий – автоматизація усіх можливих ділянок елеватора. Автоматизація елеватора включає застосування автоматизованого обладнання і застосування програм для оперативного управління та обліку зерна.
Шлях автоматизації зберігання зерна на елеваторі є одним із найбільш перспективних із зменшення тарифів для поклажодавців.

Третій – будівництво інфраструктури для автоматизованого відвантаження зерна через різні типи терміналів від автомобільних до залізничних і водних. Цей пункт залежить від локації елеватора і не завжди можливий в оптимізації.