Зареєструватися

Відновити пароль

Обліковий запис користувача

Написати відгук

Лише один файл.
Обмеження: 2 МБ.
Дозволені типи: png, gif, jpg, jpeg.
Розмір не менше 100x100 пікселів.
Коротко опишіть внесені зміни.

Залишити повідомлення

Замовити демо

Закон України про зерно та ринок зерна в Україні

Закон про зерно та ринок зерна в Україні - базовий документ, який формує середовище для правових, економічних та організаційних умов виробництва зерна і формування його ринку для забезпечення потреб країни.

Розглянемо детально, які норми роботи із зерном встановлює даний документ, та на що потрібно звернути увагу підприємствам, які працюють із ним.

Структура Закону України про зерно та ринок зерна в України

Документ включає в себе 13 розділів та 83 статті, що охоплюють усі грані функціонування ринку зерна не тільки всередині країни, але і при роботі з іноземними контрагентами.
Умовно весь закон про зерно можна розділити на 5-ть частин:

  • загальні положення та термінологія зернового ринку;
  • формування, використання та контроль якості зернових ресурсів;
  • складський документообіг суб’єктів зберігання зерна;
  • організація закупок зерна;
  • експорт та імпорт зерна.

Норми Закону України про зерно щодо його якості

В нормах, які стосуються контролю якості зерна, для зернових складів передбачена щомісячна подача декларацій щодо обсягів заставного зерна, яке знаходиться на зберіганні.
Якість зерна регулюється державними стандартами та технічними умовами на той чи інший вид зерна. Для продуктів переробки зерна якість може регулюватися фітосанітарними, ветеринарно-санітарними, галузевими та регіональними документами. Лабораторії, які проводять аналіз відповідності зерна державним стандартам повинні бути акредитовані, а зерно та продукти його переробки сертифіковані.

Як закон регулює складський облік зерна

За базу встановлено, що між поклажодавцем та зерновим складом (елеватором, хлібною базою, хлібоприймальним, борошномельним або комбікормовим підприємством) повиний бути укладений договір складського зберігання зерна.
Договір зберігання зерна визначає право на його використання, встановлює строки зберігання, плату за послуги зберігання і доробки та моменти пов’язані з відповідальністю та відшкодуванням збитків (у разі їх виникнення) зі сторони зернового складу.

Які складські документи на зерно встановлюються законом

Зерновий склад в якості підтвердження приймання зерна на зберігання може видати поклажодавцю 3 види документів:

  • просте складське свідоцтво;
  • подвійне складське свідоцтво;
  • складську квитанцію на зерно.

Всі форми бланків та перелік даних, які туди вносяться,  встановлюються Кабміном України. В сучасних умовах ведення зернового бізнесу форми складських квитанцій та бланків можуть заповнюватися в електронному вигляді за допомогою спеціалізованих програм для елеваторів, ХПП, борошномельних та комбікормових підприємств. Але на першу вимогу поклажодавця вони повинні бути роздруковані та видані йому в завіреному вигляді.