Зареєструватися

Відновити пароль

Обліковий запис користувача

Написати відгук

Лише один файл.
Обмеження: 2 МБ.
Дозволені типи: png, gif, jpg, jpeg.
Розмір не менше 100x100 пікселів.
Коротко опишіть внесені зміни.

Залишити повідомлення

Замовити демо

Формула Дюваля для різних культур. Де брати дані для розрахунку залікової маси

Формула Дюваля в Україні та ряду інших країн стала де-факто стандартом розрахунку убутку зерна після його сушки та очищення. Не дивлячись на багато інших методик, як спрощених, так і більш просунутих, якими користуються як звичайні фермери, так і елеватори розрахунок втрат зерна після доробки за формулою Дюваля показує найбільш точний та стабільний результат при розрахунку залікової маси зерна по якій фактично ведеться грошовий розрахунок між поклажодавцем та елеватором.
Як виглядає формула Дюваля та приклад розрахунку можна подивитися тут, або використати наш онлайн калькулятор.
В цій публікації розглянемо більш детально чим відрізняється розрахунок залікової маси по формулі Дюваля для різних культур та де брати вихідні дані для цього розрахунку.

Коли використовують формулу Дюваля

Слід зазначити, що розрахунок за формулою Дюваля використовують тільки в тому випадку, коли фактичні показники вологості та засміченості доставленого на елеватор зерна перевищують базисні. Чим більше це відхилення, тим більші значення зменшення ваги будуть після сушіння та очистки.
В інших випадках використання цієї методики є недоцільним і використовується розрахунок виходячи із норм природного убутку зерна під час зберігання.

Які вихідні дані потрібні для визначення убутку зерна після доробки по формулі Дюваля

Для виконання розрахунку використовують дані по фактичній вологості та засміченості зерна. Ці дані встановлюють в лабораторії при взятті проб з транспорта який заїзджає на елеватор. Дані встановлюються окремо по кожній партії (автомобіль, залізничний вагон і т.д.). Поклажодавці можуть зробити альтернативні заміри з використанням незалежних акредитованих лабораторій у випадку незгоди з висновками ВТЛ елеватора. Проте в більшості випадків правила встановлюють елеватори і навіть наявність незалежних висновків не вплине на перегляд рішення.
Друга частина вихідних даних це базисні показники для різних типів культур, які встановлено ДСТУ на ГОСТ.
Відповідно розрахунок по формулі Дюваля для різних типів культур буде відрізнятися значеннями базисних показників вологості та засміченості по цим культурам.

Формула Дюваля для кукурудзи

Кукурудза одна із найбільш поширених культур яка при здачі на елеватор має значне перевищення базисного показника по волозі. Сам це часто і є причиною запізнього збирання її в полі, терміни якої навіть можуть переноситися на зиму, щоб зерно мало мінімальну вологу і не потрібно було переплачувати за його доробку.
Для розрахунку залікової маси кукурудзи за формулою Дюваля використовують значення базисної вологи - 14% і сміттєвої домішки - 2%.
Визначення залікової маси зерна кукурудзи приклад розрахунку.

Формула для визначення залікової маси зерна має вигляд:

Зм =  Фм - Фм * ((Сс+Хв)/100)), тонн

де Фм- фізична маса партії зерна, яку отримують на вагові елеватора, тонн;
      Сс - відсоток зменшення сміттєвої домішки розрахований за формулою Дюваля
     Хв - відсоток зменшення вологості розрахований за формулою Дюваля.

Відповідно, якщо на елеватор надходить 50 тонн фізичної ваги кукурудзи з фактичною вологістю 20% та сміттєвою домішкою 5% умовно-залікова вага цієї партії кукурудзи складе 45.09 тонни.

Формула Дюваля для сої

Аналогічно розрахунок виконується і для сої. Базисні показники які потрібно взяти в розрахунку: вологість - 12%, сміттєва домішка - 2%.
Відповідно, якщо на елеватор надходить 30 тонн фізичної ваги сої з фактичною вологістю 15% та сміттєвою домішкою 4% умовно-залікова вага цієї партії сої складе 28.39 тонни.

Формула Дюваля для соняшника

Соняшник також розраховують за формулою Дюваля, приймаючи базисні показники по вологі - 8% по сміттєвій домішці - 3%.
Відповідно, якщо на елеватор надходить 25 тонн фізичної ваги соняшника з фактичною вологістю 17% та сміттєвою домішкою 7% умовно-залікова вага цієї партії соняшника складе 21.62 тонни.

Формула Дюваля для ріпаку

Ріпак як і соняшник відносять до олійних культур, тому базисні показники є однаковими по вологості - 8%, і дещо нижчі по сміттєвій домішці - 2%.
Відповідно, якщо на елеватор надходить 15 тонн фізичної ваги ріпаку з фактичною вологістю 14% та сміттєвою домішкою 6% умовно-залікова вага цієї партії соняшника складе 13.45 тонни.

Як автоматизувати розрахунок залікової маси за формулою Дюваля

Якщо ви аграрій і хочете зробити попередній розрахунок ми розробили мобільний додаток - безкоштовний елеваторний калькулятор в якому можна визначити убуток після доробки зерна, розрахувати залікову масу та порахувати ціну умовно-залікової тонни зерна. Для професійних розрахунків, які використовують на елеваторах, ми розробили програмні рішення GES, які автоматично отримують дані з вагової, лабораторії, бухгалтерії та інших підрозділів та автоматично ведуть розрахунок по формулі Дюваля з оформленням необхідних звітів та документів.