Зареєструватися

Відновити пароль

Обліковий запис користувача

Написати відгук

Лише один файл.
Обмеження: 2 МБ.
Дозволені типи: png, gif, jpg, jpeg.
Розмір не менше 100x100 пікселів.
Коротко опишіть внесені зміни.

Залишити повідомлення

Замовити демо

Бухгалтерський облік на елеваторі

Україна один із світових лідерів з виробництва зерна та його експорту. Вона входить в топ 10 країн світу за об'ємами  виробництва зерна та забезпечує до 15% потреб глобального експорту.

Зерно – актив елеватора чи зернопереробного підприємства, що передбачає врахування багатьох специфічних операцій в бухгалтерському обліку. Типові програмні рішення для ведення стандартного бухобліку та регламентованої звітності вирішують задачу автоматизації  лише частково і не враховують особливості ведення бухгалтерського обліку на елеваторі в Україні.

Що необхідно знати бухгалтеру елеватора та зернопереробного підприємства

Для того, щоб ефективно вести бухгалтерський облік на елеваторі спеціаліст, окрім базових знань, повинен:

  • знати теоретичні основи та термінологію щодо приймання, доробки, зберігання та відвантаження зерна;
  • знати законодавчу базу, яка регламентує облік зерна на елеваторі;
  • знати юридичні аспекти укладання та реєстрації договорів на зберігання та доробку зерна;
  • знати порядок оприбуткування зерна;
  • знати галузеві форми та порядок їх заповнення.

Більш того, бухгалтер елеватора чи зернопереробного підприємства повинен постійно моніторити зміни в законодавчих актах, щоб підтримувати знання в актуальному стані.

В чому полягає специфіка ведення бухгалтерського обліку на елеваторі

Головна специфіка бухгалтерського обліку на елеваторі полягає в тому, що зерно не є сталим активом. Воно має різні кондиції під час приймання від поклажодавця, втрачає вагу під час зберігання, може зіпсуватися, бути пошкоджене хворобами чи шкідниками і т.п.
Наприклад, поняття "залікова маса (вага) зерна" зустрічається тільки в обліку на елеваторі і відповідно бухгалтер повинен знати що таке формула Дюваля і як визначити залікову масу зерна.

Які рішення з автоматизації ведення бухгалтерського обліку на елеваторі на зернопереробному підприємстві найбільш популярні в Україні

Автоматизація бухгалтерського обліку на елеваторі значно полегшує роботу бухгалтера. Такі рішення за декілька хвилин визначать за вхідними параметрами зерна його залікову масу, автоматично сформують для друку потрібну галузеву форму, виведуть по запиту реєстр поклажодавців та скоротять до мінімуму час на ведення рутинних операцій.
Найбільш популярні рішення для автоматизації обліку на елеваторі та зернопереробному підприємстві в Україні створенні на базі програм BAS (BAS Бухгалтерія, BAS Бухгалтерія КОРП ), які є наступним поколінням програмних продуктів серії 1С Підприємство та інших.

Які рішення пропонують розробники для обліку зерна на елеваторах:

  • GES (Grain Elevator Soft) – галузеві рішення від компанії Софтінформ (м. Дніпро) які об'єднують в собі 4 програмні продукти (GES Зерно; GES Зерно КОРП; GES Управління елеватором, зернопереробним, круп'яним, борошномельним та комбікормовим виробництвом; Софтінформ. Управління олійноекстракційним заводом). Рішення GES охоплюють автоматизацію усіх типів підприємств які мають справу із обліком зерна, включаючи агрохолдинги, елеватори, переробні підприємства.
  • BAS АГРО. Бухгалтерія елеватора, млина і комбікормового заводу - рішення безпосередньо від розробника програм BAS. Враховує специфіку ведення кількісно-якісного обліку на елеваторі, млині чи комбікормовому заводі.
  • « ІН-АГРО: Управління елеватором»  –  автоматизація бухгалтерського, податкового, кількісно-якісного і управлінського обліку на хлібоприймальних, заготівельних і зернопереробних підприємствах (борошномельних і комбікормових заводах).
  • CONTO –  « Управління елеватором для України» покликаний забезпечити автоматизацію операцій зернопереробного підприємства.