Зареєструватися

Відновити пароль

Обліковий запис користувача

Написати відгук

Лише один файл.
Обмеження: 2 МБ.
Дозволені типи: png, gif, jpg, jpeg.
Розмір не менше 100x100 пікселів.
Коротко опишіть внесені зміни.

Залишити повідомлення

Замовити демо

доробка зерна

Доробка зерна – це технологічний процес на елеваторі або на зерновому складі підприємства щодо доведення його до базисних показників по вологості і сміттю.
В обліку зерна, розрахунок доробки зводиться до складання акта доробки (форма 34) – підсумкового документа який об'єднує в собі всі технологічні процеси по доведенню зерна до базисних кондицій. Акт доробки зерна на елеваторі складають 1 (рідше 2) рази на місяць.
Важливо розуміти, що тривале зберігання зерна можливо тільки після доведення його до базисних показників вологості і сміття. Без цього зерно не допускається на тривале зберігання.

На яких документах базується розрахунок підробітку зерна

Розрахунок підробітку по елеватору базується на реєстрах видаткових накладних, які відповідають за надходження зерна на зерновий склад.

Хто визначає порядок доробки зерна на елеваторі

Зазвичай, це входить в обов'язки лабораторії, яка за результатами виміру вологості та сміттєвох домішки зерна, що надійшло на елеватор, визначає оптимальний технологічний процес доробки. Це допомагає не тільки розрахувати сам процес доробки, але і підібрати за певними показниками необхідний поклажодавцю і зерновому складу результат.

Які варіанти доробки зерна можуть бути

Існує 4 варіанти, в залежності від вихідних кондицій зерна, за його доробку:

  • очищення після сушки;
  • сушка після очищення;
  • тільки сушка;
  • тільки очищення.

Варіанти підбираються лабораторією за показниками надійшовшого від поклажодавця зерна.

Які види доробки зерна вибрати

Повний перелік видів доробки зерна включає:

  • теплова сушка;
  • додаткове очищення;
  • очищення на стаціонарному обладнанні;
  • активне вентилювання;
  • сушка на зерносушарці.

На невеликих елеваторах або зернотоках можуть використовувати також і мобільне обладнання для очищення та сушіння зерна.
Види доробки, як і варіанти, також рекомендуються лабораторією з урахуванням технологічних і технічних можливостей обладнання елеватора.

Які налаштування необхідно враховувати в розрахунку доробки зерна

Більшість автомобільних ваг на елеваторах мають похибку зі зважування до 10 кг. У розрахунку доробки можна не враховувати це відхилення, або округляти його в меншу чи більшу сторону з корекцією.
Також необхідно вибрати фактичний порядок доробки і порядок розрахунку ваги продуктів отриманих після очищення.
Вага після доробки зерна на елеваторі розраховується по 2 найбільш поширеним формулами:

В = [вага до очищення] - [чисте сміття] - [зерно в відходах] (1)
або
В = [вага до очищення] - [вага відходів] (2)

Результати розрахунку доробки зерна

Підсумковим результатом розрахунку доробки є документ з даними по партіях доробленого зерна, де вказані параметри по волозі і сміттю до сушки і отримані після сушки + усушка.
Для перевірки розрахунку рекомендується вивести перевірочні формули по розрахунку втрат вологи у відсотках і фактичною вагою при сушінні, а також балансу сміття. При бажанні, результат можна перевірити ще раз за допомогою формули Дюваля з використанням калькулятора.
Автоматизувати весь процес розрахунку доробки можна за допомогою нашого програмного рішення: GES управління елеватором, борошномельним, круп'яним і комбікормовим виробництвом.