Зареєструватися

Відновити пароль

Обліковий запис користувача

Написати відгук

Лише один файл.
Обмеження: 2 МБ.
Дозволені типи: png, gif, jpg, jpeg.
Розмір не менше 100x100 пікселів.
Коротко опишіть внесені зміни.

Залишити повідомлення

Замовити демо

Таблиця Дюваля

У професійному діалозі елеваторників та зерновиробників частенько можна почути про якусь там таблицю Дюваля яка показує на скільки зменшиться вага вашого зерна під час зберігання. Але якщо про формулу Дюваля, яка допомагає знайти убуток зерна по волозі та сміттю після доробки, всі чули, то про таблицю Дюваля знайти інформацію ні в книгах, ні на просторах Інтернету практично не можливо, але при тому про неї усі запитують.
Давайте розберемося чому це так і що це за загадкова таблиця Дюваля.

Що називають таблицею Дюваля

Логіка підказує, що як і формула Дюваля так і таблиця повинна допомагати визначити убуток зерна. Якщо проаналізувати усі нормативні документи, щодо кількісно-якісного обліку зерна в Україні, то найкраще під це визначення підходить таблиця норм природних втрат зерна під час зберігання. Саме її в професійному слензі часто і називають таблиця Дюваля. Хоча ця назва до формули Дюваля практично немає ніякого відношення, окрім того, що як за таблицею так і за по формулою можна визначити убуток.

Яка структура таблиці Дюваля та які дані туди входять

Таблицю із нормами природних втрат зерна та зернопродуктів можна знайти в додатку до наказу 316. Вони стосуються як зерна по культурам так і зерносуміші. Всі нормативи розділенні за культурами, терміном зберігання (до 3х місяців, до 6 місяців, до 1го року, більше 1го року).
Кожна таблиця має періоди зберігання, які визначаються в залежності від терміна зберігання в днях або місяцях та типу зберігання. Тип зберігання залежить від виду зернового складу (елеватор ,зерновий склад) та типу тари (безтарний насипом, у тарі, на обладнаних майданчиках). Норма втрат знаходиться на пересіченні цих значень.

Всього норми природних втрат зерна та зернопродуктів розділені на 42 таблиці, що охоплюють найбільш розповсюджені види зерна (пшениця, жито, ячмінь, полба, рис, гречка, просо, чумиза, кукурудза в зерні та качанах, зернобовові – горох, сочевиця, соя, квасоля, віка, боби та олійні – соняшник).
Таблиця норм природних втрат також включає розділ інші культури, але все одно не регламентує норми для абсолютно усіх видів зернопродуктів. Особливо це стосується продуктів переробки зерна та насіння трав. В такому випадку розробники пропонують визначати ці норми самостійно за допомогою спеціальних формул, при тому беручи за базу нормативи приведені у таблицях.

Для автоматизації ведення кількісно-якісного обліку зерна та зернопродуктів на елеваторах та зернопереробних підприємствах рекомендуємо використовувати спеціальні програми GES Зерно та GES Зерно КОРП. Ці програмні решення позбавлять вас від пошуків таблиці Дюваля, так як вже містять в собі усі актуальні нормативи, що постійно обновлюються при зміні законодавства або введенні нових нормативних документів. Відповідно в бухгалтерському обліку зерна буде виключено виникнення помилок внаслідок використання не актуальних нормативів або помилкового їх введення.